Az előző blog bejegyzésemben a sárga fém történelmi áttekintését írtam le, miért az arany lett az a kiválasztott fém, amelyet mindenki birtokolni szeretne. Most azokat a tényezőket néznénk meg, amelyek az árfolyammozgásáért felelősek.

Természetesen a legfontosabb a kereslet -kínálat, amely minden termék árfolyamát a leginkább meghatározza. Az arany esetében ez a kereslet 2020 első felében alapvetően összességében stagnált, a koronavírus miatt erőteljesen, 38 százalékkal csökkent az ékszer jellegű vásárlás, főleg Indiában és Kínában, ezzel szemben a befektetési, főleg ETF-ek, azaz tőzsdén kereskedett alapok formájában megvalósuló vásárlások rekordszintre emelkedtek. A vételi oldalt erősítik a jegybankok vásárlásai is, itt a legnagyobb tételben Törökország vásárolt az elmúlt hónapokban. A technológiai célú felhasználás kismértékben a 2019-es szint alá került.

A kínálati oldalon az aranybányák kitermelése valamelyest csökkent, azaz összesítve egy erős jegybanki és spekulatív befektetői nyomás emeli az árfolyamot eddig sosem látott szintekre.  Érdekes tény, hogy a kitermelők határidős eladásai nagyon alacsony szintre kerültek. Ez azt mutatja, hogy még ezen az árszinten sem fedezik a pozícióikat, amely azt feltételezi, hogy további áremelkedést várnak az árfolyamban.

Mint minden dollárban kifejezett termék esetében, az arany példájában sem megkerülhetetlen a dollár erőssége/gyengesége, mint árfolyamhatás. A 2011-es árfolyamcsúcs idején az EURUSD árfolyam 1.42 volt, míg jelenleg 1.18. Azaz egy sokkal gyengébb dollár segítettaz akkori csúcs elérésében. Nagyon nehéz feladat lenne megjósolni a dollár következő évekre vonatkozó árfolyam mozgását, de a legtöbb elemző gyengülő zöldhasút vár a közeljövőben. Ez természetesen komoly muníció lenne az arany számára is.

Nem elhanyagolható tényező a nemesfém menedék szerepe sem.  Az amerikai-kínai kereskedelmi feszültség, az amerikai elnök választás bizonytalansága és a pandémiás helyzet együttesen komoly bizonytalansági tényező, amely szintén az árfolyam emelkedésére ható tényező.

Az arany pozíciói ezek alapján mindenképpen bíztatóak befektetési szempontból. A szakértők körében egyöntetű nézet, hogy egy jól felépített befektetési portfólióból kihagyhatatlan az arany, mint reáleszköz. A jegybanki, drámai mértékűre duzzadt pénznyomtatás előbb-utóbb elkerülhetetlenül inflációt fog gerjeszteni. Az ez ellen való védekezés fontos eszközei lehetnek a nemesfémek, leginkább az arany. Érdemes tudni, hogyan birtokolhatjuk a legkevesebb költség árán, mégis biztonságosan, fizikai formában. A legtöbb, fizikai aranyat áruló cég a letéti őrzésért komoly díjat számol fel, és a vételi és eladási árfolyam között is jelentős eltérés mutatkozik. A tőzsdén, papír alapon megvásárolt befektetési arany mögött pedig a legtöbb esetben nincs fizikai formában meg a nemesfém.  A Timberland által kínált megoldás egyesíti az előnyöket, luxemburgi vámszabad raktárban, fizikailag meglévő nemesfémek és értékpapírosított, online jegyezhető certifikát formájában.

Az arany tehát újra teljes szépségében csillog és minden feltétel adott , hogy ez hosszabb távon is így maradjon!

Forrás: Bakk Ferenc: Aranypiac

 

 

Miért kér egyre több ügyfelünk díjmentes visszahívást tőlünk? 

Mert:

- személyre szabott befektetési tanácsokat nyújtunk
- javaslatokat teszünk már meglevő befektetések kezelésére
- egyedi befektetési ajánlatokat készítünk
- ingyenes, továbbá kötelezettségmentes