Legutóbbi blogomat ott hagytam abba, hogy mekkora pusztítást végzett a nagy spanyolnátha járvány a világ akkori lakossága körében. Most nézzük meg, hogy milyen károkat okozott a gazdaságban?

Elég kevés statisztikai adat maradt fent abból az időszakból, de azt biztosan meg lehet állapítani, hogy a kereskedelemben több helyen akár 70 százalékos visszaesés következett be. Mivel a háború és a fertőzés is főleg a munkaképes férfiakat érintette leginkább, ezért egyes ágazatokban, mint pl. a bányászat, kohászat komoly hiány keletkezett szakemberekben, ezek az iparágak szinte teljes mértékben leálltak és veszélyeztették az energetikai ellátást és a gépipar talpra állását. Aki viszont dolgozott, ott megfigyelhető volt a bérek jelentős emelkedése.

 

Jelentős különbséget mutat a gazdasági aktivitás újra indulása azokban a térségekben, amelyek eltérő gyorsasággal reagáltak a vírus terjedésére, a hamarabb korlátozó intézkedéseket hozó, karanténokat bevezető körzetekben lényegesen gyorsabban állt talpra a gazdaság. USA-ból származó és a mostani helyzetünkben nagyon elgondolkodtató adat, hogy abban az államban, ahol két hónappal tovább tartottak a gazdasági szigorító intézkedések, ott a járvány lecsengése után 6.5 százalékkal nagyobb mértékben nőtt a foglalkoztatottság. Az egyes országok tekintetében lényeges eltérések voltak a gazdasági visszaesésben, de 1921 végére azért magára talált a világgazdaság. Ennek ára természetesen az egyes államok komoly eladósodottsága, a költségvetési hiányok felduzzadása volt, ami a tengerentúlon elérte az addig sosem látott 11 százalékos szintet 1921-re. Na most ezt sikerült meghaladni két hónap alatt, de ez egy másik történet….

Száz évvel ezelőtt a spanyolnátha komoly társadalmi feszültségekhez vezetett, lázadások törtek ki Magyarországon és Európa több államában, még a háborúban semleges és jómódú Svájc területén is, ahol az emberek a kormányt tették felelőssé a komoly halálozási rátáért. De a 18 millió áldozattal  sújtott India volt az, ahol az elégedetlenség a legnagyobb méreteket öltötte és egyes elemzők szerint a járvány elégtelen kezelése vezetett 30 évvel később a Brit Birodalom széteséséhez.

A következő részben azokról a tapasztalatokról ejtek majd néhány szót, amelyek a mostani koronavírus kezelésében segíthetnek .

Fodor Zsolt

 

Miért kér egyre több ügyfelünk díjmentes visszahívást tőlünk? 

Mert:

- személyre szabott befektetési tanácsokat nyújtunk
- javaslatokat teszünk már meglevő befektetések kezelésére
- egyedi befektetési ajánlatokat készítünk
- ingyenes, továbbá kötelezettségmentes