Árfolyam, vagy fundamentum?

von | Apr 2, 2020

Az elmúlt egy hónap tőzsdei mozgásai még a legedzettebb befektetőknek is tudtak újat mutatni, ebben az időszakban láthattuk a leggyorsabb 20 százalékost esést az amerikai börzéken, a legnagyobb pontban mért értékvesztést és emelkedést is.

Az elemzők lázasan módosítják modelljeiket, előrejelzéseik nagyon széles sávban mozognak. Hiszen ilyen jellegű válsággal még nem találkozhattak, nem az ingatlanpiac túlfűtöttsége vagy az internetes cégek túlzott árazása váltotta ki a heves reakciókat, hanem kormányzatok döntései miatt állt meg egyik pillanatról a másikra a világgazdaság. Saját magunk döntöttünk így és majd a következő hónapok döntik el, hogy helyes volt-e ez a válságkezelési metódus. Az árfolyamok még jó ideig nagyon változékonyak maradnak, ez nem lehet kérdés, az viszont nagyon érdekes és tankönyvbe illő, ahogyan a befektetői hangulat követi vagy éppen megelőzi a tőzsdei trendeket.

Március utolsó hetében érte el a pesszimizmus a mélypontját a piacokon, ekkor több pesszimista volt a befektetők között, mint optimista, ez 2008-ban és 1993-ban volt így a világháború óta, mindkétszer komoly emelkedés következett be rövid időn belül. Ez történt most is, a főbb indexek 20-25 százalékot száguldottak. Majd alig két hét alatt eltűnt a borúlátás a spekulánsok gondolkodásából, mára már történelmi csúcsra került azok száma, akik optimisták az árfolyamok alakulását illetően.

Történt közben valami áttörés a vírus elleni vakcina kutatása során? Nem. Csökkent érdemben a fertőzöttek és elhalálozottak száma? Nem. Gazdasági feltámadás talán? Nyilván nem. Csak a rossz makrohírek sokasodtak, de megoldás még nem érkezett, ami érdemben indokolná ezt a befektetői reakciót. Csupán az elindult korrekció indította el a partvonalon álló spekulánsoknál a lemaradás-effektust és kezdték el venni a tényleg értékükből sokat vesztő részvényeket, kötvényeket. Ha most is igaz lesz a régi tőzsdei megfigyelés, akkor a következő napokban újra lefelé fognak elindulni az árfolyamok.

Ez a megnövekedett volatilitás újra előtérbe helyezi majd az aktív vagyonkezelést, ahol a portfólió menedzserek ki tudják használni ezt a fajta változékonyságot. Az elmúlt években elég volt megvenni egy indexet követő tőzsdei alapot és csak várni kellett nyugodtan, mikor kerül feljebb az árfolyam. Az elkövetkező hónapokban, években minden bizonnyal megfordul majd ez a trend és érdemes lesz profikra bízni a befektetéseinket, hogy a piaci átlagnál magasabb megtérülést érhessünk el.

Fodor Zsolt partner

Miért kér egyre több ügyfelünk díjmentes visszahívást tőlünk? 

Mert:

- személyre szabott befektetési tanácsokat nyújtunk
- javaslatokat teszünk már meglevő befektetések kezelésére
- egyedi befektetési ajánlatokat készítünk
- ingyenes, továbbá kötelezettségmentes